OD 01.01.2021. UVOĐENJE QR KODA ZA PLAĆANJE GOTOVINOM I RAČUNE KOJI PODLIJEZU FISKALIZACIJI

Prema Zakonu o fiskalizaciji (članak 27.) kupci te svi primatelji računa, za koje je izvršen postupak fiskalizacije, mogu provjeriti je li njihov račun prijavljen Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, u roku od 30 dana od dana izdavanja računa.

Upravo iz tih razloga uvodi se ispis QR koda na računima koji će ubrzati i olakšati kupcima mogućnost provjere računa, a samim time omogućiti i bolju kontrolu. QR kod iskazan na računu vrlo jednostavno će se očitati mobilnim uređajem u aplikaciju za provjeru podataka Porezne uprave.

Pretpostavka je da će se obvezom ispisa QR koda na računima povećati broj kupaca koji će iste plaćati mobilnim uređajem, što će u određenoj mjeri pridonijeti digitalizaciji u platnom prometu.

Koje sve podatke QR kod mora sadržavati na računima?

Prema Pravilniku o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 70/2020), QR kod mora sadržavati minimalno sljedeće podatke:

  • URL adresa do web-stranice Porezne uprave za provjeru računa
  • JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije
  • datum i vrijeme izdavanja računa
  • ukupni iznos računa

Pri određivanju QR koda koristi se QR kod model 1 ili model 2, a mora biti minimalno veličine 2 puta 2 centimetra pri čemu prazan prostor sa svih strana QR koda mora biti minimalno 2 milimetara. QR kod mora imati minimalno »L« (ECC level) razinu korekciju greške.

Također, prema prethodno navedenome Pravilniku, QR kod mora biti usklađen sa standardom ISO/IEC 15415 te na računu ne smije biti ispisan na slici ili logu kao niti sadržavati sliku ili logo.

Pritom je važno napomenuti da prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom (članak 9. NN 106/18, 121/19), obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine nisu dužni iskazati QR kod na računu.

profortis logo transparent

P(R)OGLEDAJTE OČIMA PROFORTISA

Ne poznajemo granice i nerješene  situacije. Sposobni smo u svakom trenutku pronaći za Vas najpovoljnije rješenje ...

    SILVER